Masline za dobro zdravlje – Upoznajte ovu zdravu namirnicu – Maslinovo ulje

Masline su mnogo više od obične namirnice. U njima možemo uživati u svojstvu priloga ili predjela. Imaju pozitivne učinke na zdravlje pa su idealne za dodavanje jelima poput raznih salata.

Naime, istraživanja su pokazala da masline sadrže tvari koje pomažu u borbi protiv raka, posebno od raka debelog crijeva i raka dojke.

Studija sa sveučilišta u Barceloni otkrila je da koža masline sadrži kiselinu koja može uništiti stanice raka te drastično usporiti njihov rast. Koncentracija te kiseline u koži masline može biti i do 80%.

Maslina spada među najzdravije namirnice. Ima posebnu sposobnost zaštite DNA. Također, unošenjem maslina može se smanjiti kolesterol što uvelike utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Masline imaju i protuupalna svojstva.

Maslinovo ulje koje je jedan od temelja vrlo zdrave mediteranske kuhinje također je pravo bogatstvo za ljudski organizam, posebice ekstra djevičansko maslinovo ulje. Također, može koristiti u borbi protiv gubitka kilograma. Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive tvari u njima mogu djelovati kao prirodni ibuprofen.

Dobar je izvor željeza stoga ga moraju konzumirati osobe koje imaju nisku razinu željeza u krvi. Energetska vrijednost 100 g zrelih konzerviranih maslina iznosi 115/481 kJ. Od toga sadrži 6,3% ugljikohidrata, 0,8% proteina i 10,7% masti.

Ostali beneficije maslina su: služe za zdravlje očiju, probavnog trakta, kože i kose. Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive tvari u njima mogu djelovati i kao prirodni ibuprofen. Uzgajaju se na mediteranu, a najbolje ih je koristiti svježe jer tada sadrže sve hranjive tvari. Ako su konzervirane ili na bilo koji drugi način prerađivane gube dio svojih blagodati.