Med i tost su dobra kombinacija protiv mamurluka – Zanimljivo i jako ukusno sredstvo za uklanjanje mamurluka

Doručak koji se sastoji od tosta i meda idealan je lijek za mamurna jutra, poručuju iz Kraljevskog udruženja kemičara iz Britanije.

Zanimljiva teorija koja vas možda može spasiti od mamurluka.

Advertisement

Osim toga, savjetuju i što popiti u cilju prevencije te koja pića izazivaju blaži mamurluk. Nakon naporne pijanke med tijelu pruža potrebne elemente, kao što su natrij, kalij i fruktoza, poručuju kemičari. Osim toga, u cilju prevencije, prije odlaska na zabavu na kojoj ćete piti alkohol dobro je popiti mlijeko. Tijelo će lakše podnijeti alkoholna pića kao što su džin, votka i tonik. Povremeno treba popiti i neko gazirano piće, a prije odlaska na spavanje čašu vode.

Advertisement

Jedan od doktora, spomenutog udruženja kaže: “Mamurluk je posljedica acetaldehida. To je toksičan sastojak u koji se pretvara alkohol koji uđe u tijelo, a uzrokuje užasne glavobolje, mučninu i povraćanje.”

Mlijeko usporava apsorpciju alkohola, tako da je u određenom trenutku u tijelu uvijek manje acetaldehida. Džin je alkohol koji je dva puta pročišćen tokom destilacije, pa sadrži manje sastojaka koji uzrokuju mamurluk. Ali, popijete li previše tamnijih pića, mamurluk će biti posebno težak.

Popijete li veliku čašu vode prije odlaska na spavanje, smanjit ćete dehidraciju koju uzrokuje alkohol, koja pogoršava mamurluk. Mamurluk, zapravo, najbolje liječi vrijeme, a acetaldehidi će nestati do sredine jutra ili sredine dana”, dodaje on.”Oporavak možete da ubrzate unosom veće količine tekućine. Ali, liječite li mamurluk čašicom alkohola, mogli biste smanjiti apstinencijske simptome, a to znači da ste već postali ovisni.”

Advertisement