Med u dječjem jelovniku – Predstavljamo odličan recept koji se može iskoristiti u dječjoj prehrani

Za razliku od drugih šećera, koji imaju veću razinu glukoze, med ne povećava razinu šećera u krvi, nego samo zadovoljava potrebu organizma za šećerom. Zato predstavlja neophodnu vrstu ugljikohidrata koji moraju naći veću primjenu u dječjoj prehrani.

Iako je jako zdrav, sa davanjem meda djeci treba pristupiti pažljivo.

Majčino mlijeko idealna je hrana za dijete. No nije rijetkost da majci nedostaje mlijeka pa se mora dodavati umjetna hrana. Kao zamjenska ili dodatna namirnica koristi se razblaženo kravlje mlijeko. Dobro je ako se kao osnovno sladilo koristi prirodni med jer ga djeca uglavnom odlično podnose i, osim što je sladak, odličan je mineralni dodatak za mlijeko.

Sadrži male količine bjelančevina, a i dobro je sredstvo protiv zatvora. Osnovna mu je vrijednost što dječjem organizmu osigurava kompleks mineralnih elemenata neophodnih za rast i razvoj.

U nastavku pročitajte kako možete dvječji jelovnik obogatiti medom.

Predlažemo odličan recept koji se može iskoristiti u dječjoj prehrani: Na 224 g hranjive dječje smjese dodajte dvije žličice meda. Ako dijete pati od zatvora, preporučeno je količinu meda povećati za pola žličice. Kod rijetke stolice, količina meda proporcionalno se smanjuje. Treba napomenuti da dojenče kojem redovito dajemo med rijetko pati od želučanih bolova i plinova jer brzo rastvaranje meda sprečava fermentaciju.

Ako dijete ima problema s noćnim mokrenjem u krevet, narodna medicina predlaže prirodni med. Osim što ugodno djeluje na djetetov živčani sustav, zadržava tekućinu u organizmu tijekom noćnog odmora i sprečava mokrenje, pri čemu se smanjuje pritisak na bubrege. Ako dijete mokri u krevet, uz terapiju treba dodatno uzimati žličicu heljdinog meda triput dnevno. Treba ga uzimati.