Med u prehrani sportaša – Upotreba meda u sportu i tijekom fizičkih napora je preporučljiva

Za postizanje dobre forme i rezultata sportašu je, osim intenzivnog treniranja, nužna i pravilna i kvalitetna prehrana te neškodljiva i dopuštena sredstva koja će i iskusnim sportašima i amaterima osigurati snagu, kondiciju i energiju.

Upotreba meda u sportu i tijekom fizičkih napora je preporučljiva.

Glukoza je neophodna našem organizmu kako bi normalno funkcionirao a ona se skladišti u jetri i u mišićima. Prilikom fizičkih aktivnosti, kao i prilikom učenja, potrebno je unositi mnogo šećera.

Pročitajte još na temu upotrebe meda tijekom fizičke aktivnosti, te općenito koliko je med zdrav i zbog čega se tako često koristi u prirodnim ljekovitim preparatima.

Saznajte kako da prepoznate pravi kvalitetni, domaći med te izbjegnete umjetne proizvode koji nemaju ni približnu kvalitetu onog pravog.

Pravi prirodni med, gdje ga naći i kada uzimati?

U istraživanjima se došlo do sljedećih rezultata:

– med je idealan i neophodan energetski proizvod; pomaže da se izdrži napor u razdoblju najveće aktivnosti i brzo vraća energiju nakon velikih napora

– zahvaljujući visokoj kaloričnosti, predstavlja izvor energije čak i u malim količinama

– u prosjeku, sportaš može koristiti veću količinu meda od bilo kojeg drugog energetskog proizvoda ili napitka koji su analizirani

– moguće ga je koristiti u različitim oblicima i u kombinaciji s ostalim proizvodima i napicima

– med je čist i prirodan proizvod, bez bakterija i nadražujućih sastojaka.

U prehrani sportaša uporaba meda preporučuje se u razdoblju najveće aktivnosti organizma, kao “punjač baterija” prije velikih tjelesnih napora, u razdoblju odmora, kao pomoć iscrpljenom organizmu, svakodnevno, posebno u sklopu doručka, kako bi se zadovoljile svakodnevne energetske potrebe organizma, kao obično sladilo ili namaz na kruh, u kombinaciji s jelima poput voćne salate, kiselog mlijeka, pudinga od riže i dr. Može se upotrijebiti za kolače i slatkiše te kao zamjena za ostala sladila.