Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Zanimljivu vijest objavili su američki znanstvenici. Naime, oni smatraju da mediteranska prehrana, koja je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga.

Ranija istraživanja povezala su mediteransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.

Advertisement

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.

Advertisement

“Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga”, rekla je Gu.

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magnetnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.

U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica.

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, zaključili su znanstvenici i svoj rad predstavili u časopisu Neurology.

Advertisement