Metvica je dobra za liječenje astme – Eterično ulje ove biljke je jako dobar prirodni lijek

Metvica, odnosno eterično ulje metvice je dobro za liječenje astme.

Misli se da metvica porijeklom dolazi iz Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina.

Advertisement

Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, a osobito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovito se pije kao čaj.

I drugdje u svijetu ovaj se čaj stoljećima pije zbog ugodnog okusa i mirisa te brojnih ljekovitih svojstava.

Lišće metvice ima jak i karakterističan miris, pomalo poput balzama. Okus mu je ugodan, oštro-aromatičan, isprva zagrijava a zatim hladi.

Eterično ulje metvice sadrži mentol i menton. Lišće sadrži i tanin. Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2,5 posto. U srednjoeuropskoj kuhinji nana ne igra veliku ulogu.

U Engleskoj i SAD-u njome se začinjavaju voćni kokteli i sokovi, voćne salate, grašak i mrkva, čaj i kakao. Najpoznatija upotreba je za čuveni anglosaksonski mint-sos koji se služi uz ovčetinu i teletinu, uz paštete, želee i jela od riba.

Advertisement

Kod nas se metvica upotrebljava za začinjavanje graha. Ulje metvice služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lijekova.

Kako se dobije eterično ulje metvice? Dakle, eterično ulje metvice dobiva se destilacijom vodenom parom svježe ili djelomično osušene biljke osim korijena, koja je ubrana neposredno prije cvatnje.

Eterično ulje metvice ima svjež i jak miris mentola i blijedožute je boje.

Njegova anestetička, antiseptička i antispazmodička svojstva svrstavaju ga u ulja koja najviše pomažu pri sprečavanju astmatičnih napadaja.

Ovo ulje djeluje opuštajuće na mišiće dišnog trakta, a upravo je to funkcija koju imaju konvencionalni inhalatori.

Eterično ulje metvice možete dodati u toplu kupku. Dovoljno je tek nekoliko kapi ulja da bi osjetili opuštajući učinak. Ulje se posebno dobro slaže s citrusom i lavandom.

Advertisement