Migrena – Bolest je najčešće uzrokovana poremećajem protoka krvi u mozgu sužavanjem krvnih žila što dovodi do manjka kisika i bolova

Migrene se često poistovjećuju s glavoboljama, no nije tako. Jaki bolovi najčešće zahvaćaju zatiljak ili predio u sljepoočnicama samo u jednom dijelu glave. Tipični simptomi migrene su umor, osjetljivost na zvuk i svjetlost, povraćanje, poremećaj ravnoteže, te iskrenje pred očima.

Migrena je najčešće uzrokovana poremećajem protoka krvi u mozgu sužavanjem krvnih žila što dovodi do manjka kisika i bolova. U drugoj fazi kad se žile ponovo šire bolovi postaju sve jači.

Advertisement

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave pa govorimo o hemikraniji.

Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napadaja često se javlja aura. Aura je naziv za takozvani prodromalni znak ili predsignal prije pravog migrenskog napadaja, a može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena.

Advertisement

Potrebno je potražiti liječničku pomoć, jer se simptomi migrene u velikom broju slučajeva mogu uspješno liječiti.

Ako imate migrenu, izbjegavajte buku i lezite u zamračenu prostoriju, primijenite terapiju sa plavom svjetlošću, stavite hladne obloge, te pijte kavu sa limunovim sokom.

Na bolno mjesto stavite obloge s lagano prešanim listovima vinove loze ili kelja. Čajevi koji mogu pomoći su na bazi jaglaca, stolisnika, odoljena, lipovog cvijeta, krijesa i kadulje.

>> Što je migrena i kako se liječi?

Možete koristiti i eterična ulja od lavande, ružmarina i eukaliptusa, no najbolja mjera sprječavanja migrene je zdrav način života.

Advertisement