Mladi luk kao ljekovita namirnica

Nikako ne bacajte stabljike mladog luka. Osim što je jako cijenjen u prehrani, mladi crveni luk ima višestruku primjenu i kao zdrava namirnica.

Alternativna medicina ovu biljku smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana. Koliko je u biti zdrav mladi luk?

Advertisement

Osim što mladi luk pomaže kod prehlade i krvnog tlaka, on ima i protuupalna svojstva, a jako dobro djeluje i protiv gljivica, stresa te umora. Kako smo već kazali, osim što je cijenjen u prehrani, mladi luk jako je učinkovit i kao prirodni lijek za neke bolesti. Naučite kako liječiti neke bolesti uz pomoć mladog luka.

Advertisement

Uz pomoć mladog luka liječite upalu grla – Da bi liječili upalu grla dovoljno je da izrežete luk na komadiće, a možete mu dodati i naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te pa te sastojke zagrijete. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje, grla, prsa, dlanova ili leđa.

Natečene noge smirite pomoću mladog luka – Mladi luk kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izblendajte, ako treba dodajte jako malo vode, dok se smjesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene dijelove na nogama. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i jako je djelotvoran u slučaju natečenih noga.

Šmrkavi nos umirite mladim lukom – Zgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu ili blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa.

Advertisement