Multipla skleroza – Riječ je o tipičnoj civilizacijskoj bolesti najvjerojatnije uzrokovanom prehranom

Riječ je o tipičnoj civilizacijskoj bolesti najvjerojatnije uzrokovanom prehranom. Još uvijek stvarni uzrok nije poznat, a u povijesti nije zabilježena njena pojava. Najvjerojatnije je riječ o poremećaju imunološkog sustava kada organizam proizvodi previše antitijela koja razaraju kralješničku moždinu. Tada se myelin, koji obavija živce, razara i to dovodi do skleroze.

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu.

Multipla skleroza se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka.

Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za Multipla sklerozu.

Simptomi su poremećaji vida, osjećaj slabosti, umrtvljenost, slaba koordinacija pokreta i govorne poteškoće. Ako primijetite ove simptome, potražite liječničku pomoć kako bi se utvrdilo je li riječ o multipla sklerozi te prionulo na liječenje.

Kako bi djelovali preventivno, te smanjili djelovanje bolesti ako se ustanovi da je imate, u prehranu je potrebno unijeti povrće bogato vitalnim tvarima, a meso i mesne prerađevine zamijeniti sa mliječnim bjelanjkom, te uzimati hranu bogatu vitaminom E.

>> Još malo o multipla sklerozi

Održavajte tjelesnu masu normalnom, prestanite pušiti i piti alkoholna pića. Ako se ne bavite, počnite prakticirati tjelovježbu, te razne fizičke aktivnosti poput trčanja, šetnji u prirodi i vožnji bicikla.