Na koji način odabrati onu ‘pravu’ dijetu?

Niskokalorična posna dijeta, malo ugljikohidrata ili mnogo celuloze? Teško je pogoditi koja će dijeta biti najbolja za vas. Gotovo sve dijete obećavaju najbolje moguće rezultate.

Ipak, jedna od najpopularnijih, Atkinsova dijeta, zasniva se na striktnoj kontroli unošenja namirnica koje sadrže ugljikohidrate poput kruha, pirinča, tjestenina i povrća koje sadrži škrob.

Pristalice ove dijete dijete tvrde da se velikim unošenjem proteina gubi težina, ali je nedavnim ispitivanjima utvrđeno da Atkinsova dijeta nije ništa efikasnija od posne dijete.

Naučnici sa Univerziteta Harvard 20 godina su proučavali način ishrane 83 tisuće djelatnica bolnice. Rezultati su pokazali da bolničarke, odnosno djelatnice bolnica, koje su se pridržavale dijete koja prepisuje neznatnu ili nikakvu upotrebu ugljikohidrata nisu izgubile na tjelesnoj masi više od onih koje su bile na posnoj dijeti.

Ljudi iz struke objašnjavaju da je unošenje prevelike količine kruha i tjestenine podjednako loše kao i unošenje prevelike količine sira i mesa.

“Unošenje velike količine ugljikohidrata može da dovede do povećanja šećera u krvi što u određenom momentu može uzrokovati dijabetes ili srčana oboljenja”, spominju liječnici koji su sudjelovali u gore spomenutom istraživanju.

Oni naime kažu da se najefikasnije dijete zasnivaju na smanjenom unošenju ugljikohidrata i zasićenih masti te povećanju nezasićenih masti. Zasićene masti se nalaze u životinjskim namirnicama, mesu, jajima i mliječnim proizvodima dok nezasićene masti sadrže povrće i biljni proizvodi.

Na kraju opet ostaje pitanje, što jesti? U ishranu treba uključiti koštunjavo voće, sjemenke, avokado, maslinovo ulje, puno voća i povrća, kao i posnu ribu te meso. Ali ono što je najvažnije, naglašavaju naučnici, pravilna ishrana smanjuje opasnost od srčanih oboljenja za 30%.