Na pravilan način očistite namirnice od pesticida i drugih nečistoća

Prehrana bogata povrćem i voćem ključna je za naše zdravlje. No, sa druge strane, tu vreba opasnost od raznih pesticida, i drugih nečistoća.

Madelyn Fernstrom, stručnjak iz te oblasti, objašnjava dali trebamo biti zabrinuti, i koliko te koje mjere možemo poduzeti u vezi toga.

Advertisement

Pesticidi štite povrće i voće od štetnog djelovanja korova, biljnih bolesti i insekata. Nema sumnje da mogu biti otrovni, ali zato je tu EPA (Environmental Protection Agency) i ostale slične agencije zadužene za regulaciju korištenja pesticida u uzgoju.

Zahvaljujući propisanoj upotrebi pesticida voće i povrće manje propada, na taj način se održava i pristupačna cijena, a neko GMO sjemenje (uključujući soju i kukuruz), razvijeno je tako da se smanji upotreba pesticida jer se tako proizvode biljke koje su otpornije na bolesti i nametnike.

Advertisement

Pokazalo se da temeljito ispiranje povrća i voća vodom uklanja većinu eventualnih taloga, odnosno ostataka pesticida (tragovi pesticida mogu se apsorbirati putem korijena i biljke i ne mogu se isprati). Kako god, ovom prilikom vam želimo pokazati pravilan način pranja povrća i voća:

Temeljito isprati znači povrće i voće namakati u čistoj zdjeli, a ne u sudoperu koji je pun bakterija.

Povrće i voće je zatim potrebno dodatno isprati pod mlazom čiste vode iz slavine.

Guljenje tankog sloja kore povrća i voće može ukloniti gotovo sve postojeće tragove nataloženih pesticida. Trebate znati da ćete uklanjanjem kore izgubiti i neke hranjive tvari, ali barem znate da ste u dobroj mjeri očistili voće ili povrće od pesticida nataloženih na toj kori.

Advertisement