Namirnica liječi onaj organ na koji sliči

Zdrava ishrana povoljno utječe na cijeli organizam, ali neke namirnice pozitivno djeluju na određene organe i, slučajno ili ne, izgledom podsjećaju na njih.

Mrkva na poprečnom presjeku podsjeća na oko, a to povrće je, zahvaljujući vitaminima i antioksidansima poput beta-karotena, odlična prevencija maskularne degeneracije, vodećeg uzroka staračkog sljepila.

Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, orah potpomaže pravilno funkcioniranje mozga, ali isto tako jezgro ovog koštunjavog ploda neodoljivo sliči na mozak.

Celer je odličan izvor silicija koji daje snagu i izdržljivost kostima. Njegove dugačke stabljike sadrže 23% natrija, jednaku količinu kao i ljudski skelet, a pritom i podsjećaju na kosti.

Folna kiselina iz avokada, koji ima oblik materice, umanjuje rizik od cervikalne displazije, poremećaja u tom ženskom organu.

Kada se presječe, paradajz je razdijeljen na nekoliko komora koje nalikuju strukturi srca, a poznato je da likopen iz tog povrća smanjuje rizik od srčanog udara.

Sastojci đumbira, biljke koja podsjeća na želudac, sprečavaju i ublažavaju mučninu i nagon za povraćanjem.