Namirnice koje jako dobro reguliraju razinu kolesterola u tijelu

Zdrava ishrana je presudna u obrani od povišene razine kolesterola u tijelu. Da bi se zdravo hranili trebamo poznavati koje su to namirnice dobre za reguliranje kolesterola u našem organizmu.

Lješnjaci su dobri ako želimo imati optimalnu razinu kolesterola u krvi.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da konzumiranje samo 50 grama lješnjaka dnevno može smanjiti LDL za 4.4%. Ipak, trebamo uzeti u obzir da su lješnjaci jako kalorični pa ne treba pretjerivati sa unosom.

Obrane pahuljice reguliraju razinu kolesterola. Obrane pahuljice mogu drastično da snize razinu kolesterola ukoliko ih konzumirate jedanput dnevno. Najbolje je pahuljice konzumirati za doručak. Ovi zadivljujući rezultati su ostvarljivi zahvaljujući visokom postotku topivih vlakana koja pronalazimo u ovoj namirnici. Ova vlakna se vezuju za žučne kiseline koje su odgovorne za stvaranje LDL i kada se vežu naprosto se ispiru iz organizma. Riblje omega-3 masne kiseline koje se smatraju najboljim dobrim mastima, najviše pronalazimo u namirnicama poput lososa i mesu tune.

Crveno vino može pomoći, ali oprezno. Vino koje sadrži flavonoide ne samo da snižava LDL već pomaže i u prevenciji bolesti srca. Ukoliko imate problema sa LDL-om, preporučena dnevna doza crvenog vina za muškarce su dvije čaše, a za žene jedna čaša. Kako je riječ o alkoholu preporučujemo vino samo u spomenutim dozama.

Soja je namirnica oko koje se i danas lome koplja. Ipak, naučnici smatraju da bilo koji proizvod napravljen od soje pomaže u redukciji LDL-a. Dovoljno je samo 25 grama sojinih proteina tijekom dana da bi postigli spomenuti efekt. Ipak trebamo napomenuti da ukoliko kod vas postoji rizik od dobivanja raka prostate ili raka dojke, zaboravite na soju.