Namirnice koje se bore protiv demencije

Hrana utječe na naše tijelo i um. Mnogi će biti iznenađeni, no prehrambene namirnice koje konzumiramo jako su povezane s kognitivnim poremećajima poput demencije, bolesti koja je prema mišljenju mnogih isključivo povezana s dobi. Ona obuhvaća razna kognitivna oštećenja u pamćenju, razmišljanju i komunikaciji.

Iznenađujuće je da hrana mijenja naš mozak, stoga mu neke namirnice mogu ozbiljno naštetiti.

Advertisement

Demencija je neugodna bolest, stoga želite li se držati one „bolje spriječiti nego liječiti“ u svoju prehranu uvedite neke od sljedećih namirnica:

Zeleno lisnato povrće – kelj, špinat, kupus izvrsni su primjeri namirnica koje su bogate folno kiselinom i vitaminom B9, koji poboljšavaju sposobnosti percepcije i smanjuju depresiju. Zatim, brokula, cvjetača i prokulice uz folnu kiselinu sadrže karotenoide, također vrlo su dobre za moždane funkcije.

Grah i mahunarke – ove namirnice sadrže željezo, magnezij i kalij, čime pomažu općim tjelesnim funkcijama organizma. Sadrže i kolin te vitamin B.

Advertisement

Cjelovite žitarice – posebice kvinoja i bezglutenski zob.

Orašasti plodovi – primjerice: bademi, indijski oraščići, lješnjaci i kikiriki sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje pomažu mozgu da ostane u top formi. Njih možete dobiti i iz ribe te maslinovog ulja. Uz navedeno, orašasti plodovi bogati su vitaminom E, folnom kiselinom i magnezijem.

Bobice – ovi plodovi sadrže tvar koja štiti mozak od daljnjeg oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Imaju i protuupalna svojstva te sadrže antioksidanse i visoke razine vitamina C i E.

Bundeve, tikvice, šparoge, rajčica, mrkva i repa – navedeno povrće, ako nije prekuhano, sadrži puno vitamina A, folne kiseline i željeza, što pomaže kod sposobnosti percepcije.

Pamćenje i druge kognitivne sposobnosti izuzetno su važne za svakodnevni život. Iako zub vremena nagriza ljude, prehranom se puno toga može riješiti na vlastitu korist.

Advertisement