Namirnice za zdravo i jako srce

Da bi održali zdravlje i snagu ovog ključnog organa svakako se prvo trebate posvetiti pravilnoj i zdravoj ishrani. Zdravstveni stručnjak Kim Deli predlaže par namirnica koje su naročito dobre za srce. Pročitajte koje su to namirnice.

Ovsena kaša je dobra jer ima u sebi topiva vlakna, koja se nalaze u cijelim zrnima žitarice. Ta vlakna smanjuju razinu lošeg kolesterola pa time i rizik od srčanih bolesti.

Advertisement

Crveno vino, samo u umjerenim količinama može biti jako zdravo. Ono u sebi sadrži fenole i resveratrol, flavonoide koji se ponašaju kao antioksidanti u krvotoku i štite krvne žile, snižavaju tlak i povoljno djeluju na razinu takozvanog dobrog kolesterola.

Advertisement

Losos je riba koja je jako zdrava, a sve to zahvaljujući bogatom sadržaju omega-3 masnih kiselina kojih ima u lososu. Naše tijelo trenutno apsorbira i koristi omega 3 masne kiseline iz ribe za smanjenje razine triglicerida, obnavljanje oštećenih mišića i jačanje srca.

Slatki krumpir, je posebna vrsta krumpira, poznata i kao čičoka. Čičoka je bogata beta-karotenom, vitaminima A, C i E i vlaknima.

Paradajz je pravi prirodni izvor likopena, odnosno fitonutrijenta za koji je dokazano da smanjuje rizik od srčanih bolesti. Paradajz spada u namirnice koje su neophodne za zdravlje srca.

Advertisement