Napravite sebi džem od kumkvata

Naučite pripremiti pravi domaći džem od kumkvata. Ako još ne znate što je kumkvat, pročitajte članak sa poveznice.

Recept koji vam predstavljamo jako često se koristi na Jadranu, odnosno u priobalnim mjestima gdje kumkvat jako dobro može da uspijeva.

Jako je važno koristiti plodove koji nisu prskani jer se oni koriste cijeli, sa korom.

Sastojci za pripremu ovog ukusnog džema su: 2,5 kg svježih plodova kumkvata, 1,2 kg šećera i 2 vrećice bourbon vanilin šećera.

Prvo što trebate uraditi jeste da svaki plod operete u lagano toploj vodi, pa kasnije presiječete da bi što lakše povadili koštice iz njega. Naime, plod kumkvata ima jako puno koštica, koje mogu samo da smetaju kasnije, ako ih odmah ne izdvojite.

U posudi za kuhanje plodove izmiješajte sa obje vrste šećera i na srednje jakoj vatri kuhajte, dok masa ne počne da želira. Nemojte dopustiti da se previše zgusne. Probu je najbolje napraviti na rashlađenom tanjuriću.

Ovu je količinu potrebno kuhati oko 60 minuta, povremeno miješajući uz odstranjivanje pjene koja se pojavi tijekom kuhanja.

Džem pretočite u sterilizirane staklene teglice.

Savjet za čuvanje džema: S obzirom da džem koji ste pripremili nema nikakvih sredstava za konzerviranje, najbolje ga je čuvati u frižideru. Količinu voća i šećera prilagodite vlastitim potrebama i ukusu.

Ako želite još jedan recept, pročitajte kako se pravi marmelada od kumkvata.