NAR – Super odabir za zimske dane

Nar je voće koje sadrži dosta antioksidanata, a uz to je i bogat vitaminom C. Dovoljno razloga za konzumiranje, posebno u ovim hladnim zimskim mjesecima.

Još jedna jako dobra stvar u vezi ovog voća je to da nar jača naš imunološki sustav, te nas, kako kažu stručnjaci, štiti i od raka. O ovoj je temi za Anadolu Agency (AA) govorio Ali Unal, profesor na Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Erciyes u turskom gradu Kayseriju.

Advertisement

Unal kaže kako svako godišnje doba ima odgovarajuće voće ili povrće koje treba unositi u organizam. Prema njegovim riječima, ako ih čovjek u svoj organizam unosi svježe, imaju sposobnost da spriječe određene bolesti koja su specifična za to godišnje doba, ali i neka druga.

Advertisement

Unal je naglasio kako unošenjem voća i povrća bogatog vitaminom C u zimskom periodu, jača imunitet organizma. Nemamo razloga sumnjati u tu tvrdnju, posebno ako znamo da se vitamin C preporučuje u slučaju prehlade i gripe.

Nar je voće koje je vrlo bogato vitaminom C i konzumiranje nara ili svježeg soka od nara jača imunitet.

Profesor Unal dodaje da nar sadrži antioksidante, vitamine A i E, zbog čega ima sposobnost da na duge staze uništava kancerogene stanice u ljudskom tijelu.

“Na taj način ljudi se mogu štiti i od mogućnosti raka i od gripe. U slučaj gripe konzumiranjem nara se može mnogo brže i lakše izliječiti, jer on vaš imunitet čuva jakim. Zbog toga smatram da je nar jedno od najvažnijih voćki u zimskom periodu”.

Advertisement