Narodni lijek za astmu, malokrvnost i kolesterol

Suhe smokve su dostupne tijekom cijele godine, što vam olakšava izradu ovog narodnog lijeka. Naime, sve što trebate uraditi, jeste da potopite suhe smokve u maslinovom ulju.

Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstavlja stari narodni lijek za mnoge boljke, a među njima će mo istaknuti astmu, slabokrvnost i kolesterol.

Smokva je jako cijenjeno voće sočnih plodova. Netko ih voli, a neko ne. Mnogi imaju drvo smokve u svom vrtu kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalnim predjelima. Problem je to što je osjetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza. Zatim, tu su beta karoten, te vitamini C, A, E i K. Suhe smokve su mnogo više kalorične, od svježih plodova, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Ova voćka poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a spominju se i kao prirodni afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju

Suve smokve (do 40 komada) složiti u staklenku, te ih preliti maslinovim uljem sve do vrha staklenke. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.