Naučite dijete higijeni pa će i različitih zaraza biti puno manje – zdravim navikama prevenirajte zaraze

Pranje ruku, korištenje maramica ili stavljanje ruke na usta pri kihanju štiti oboljele, ali i ljude koji ih okružuju. Naučite vaše dijete ovim zdravim navikama.

U borbi s virusima i bakterijama kod male djece roditelj će kao alarmantni simptom bolesti najčešće prepoznati povišenu tjelesnu temperaturu.

Kod takvih simptoma nemojte odmah trčati liječniku. Ali ako se temperatura još povisi ili dulje traje, pogotovo ako je popraćena drugim pojavama, ako dijete kiše, kašlje, ako mu curi iz nosa, osjeća malaksalost, povišenu temperaturu, ako povraća ili je dobilo proljev, osip na koži i sluznicama, otežano diše, odmah pođite svojoj obiteljskoj liječnici ili liječniku.

U takvim situacijama roditelji ne bi trebali sami djetetu tražiti lijek, iako to najčešće čine.

Liječnik će pregledati vaše dijete i preporučiti prirodne pripravke ili propisati lijek, ponekad i pretrage, koji će istinski osnažiti obrambeni imunosni sustav i vratiti zdravlje djetetu. U borbi za bolje zdravlje i jači imunitet najviše pomažu higijenske navike koje se uče još od malih nogu.

Kad kišete, obvezno stavite ruku ili maramicu na usta. Kad čovjek kihne, iz usta mu izađe oko 20.000 kapljica sluzi i sline.

Ako je uzročnik neke bolesti u njegovoj slini ili dišnim putovima, zarazit će ljude u svojoj bližoj okolini.