Naučite piti jogurt, jako je zdrav!

Osim što je jako ukusan, trebate znati da je jogurt koristan za vaše zdravlje. Riječ je o namirnici koju bi svakako trebali konzumirati, a evo i par razloga zašto baš jogurt.

Jogurt je dobar za vitku liniju – Jogurt je namirnica koja oskudijeva kalorijama. Sa druge strane, jogurt obiluje kalcijem koji potiče izlučivanje hormona koritzola, čime se olakšava mršavljenje, dok aminokiseline pospješuju sagorijevanje masnih naslaga. Dakle, ukoliko ste na nekim dijetama i pazite na vašu liniju, jogurt je namirnica za vas.

Advertisement

Bijeli zubi uz pomoć jogurta – Iako sadrži šećer, jogurt vam neće prouzrokovati karijes. Budući da je bogat kalcijem, jogurt čuva prirodnu bjelinu zuba, dok mliječna kiselina štiti desni i sluznicu.

Advertisement

Zdravlje u čaši jogurta – Zahvaljujući korisnim bakterijama koje se nalaze u jogurtu, on nas štiti od upala i mnogih štetnih mikroorganizama. Ako želite olakšati vašoj probavi ili ojačati imunitet organizma, u tome će vam pomoći jogurti koji sadrže posebne vrste probiotika. Probiotici djeluju kao prirodni antibiotici, te su stoga jako korisni u sprječavanju rasta i razvoja štetnih bakterija.

Vitamini i minerali – Mliječni proizvodi, u koje spada i jogurt, bogati su proteinima, mineralima i vitaminima. Samo jedna porcija jogurta obogatit će vašu dnevnu potrebu za kalcijem, magnezijem i kalijem. Također, jogurt će vas snabdjeti fosforom, riboflavinom, jodom, cinkom, te vitaminima B5 i B12.

Regulacija krvnog tlaka pomoću jogurta – Čak 70 posto ljudi u organizam unosi više soli od preporučene dnevne doze. Prekomjerni unos soli dovodi do povišenog krvnog tlaka, te drugih srčanih oboljenja. Također, takav nepovoljan unos soli šteti i radu vaših bubrega. Kalij i kalcij iz jogurta pospješuju izbacivanje viška soli iz organizma, te snižavaju krvni tlak, a također čuvaju i zdravlje bubrega.

Advertisement