Naučite pripremiti mlijeko od konoplje

Ako do sada niste čuli za ljekovito mlijeko od konoplje, sada je vrijeme za to. Osim što ćemo spomenuti zdrave karakteristike ovog proizvoda, u ovom članku ćemo Vam predstaviti i recept za izradu ovog mlijeka kod kuće.

Konoplja je biljka oko koje se vode mnoge polemike, no jedno je sigurno – ona ima mnoga ljekovita svojstva. Kao i ostali proizvodi od konoplje, i mlijeko od sjemenki ove biljke ima svoju primjenu ua alternativnoj medicini.

Ako želite saznati malo o ovom mlijeku, prije nego krenete sa pripremom, možemo reći da je ono bogato proteinima, zbog čega je jako pogodno za osobe koje se aktivno bave sportom. Osim spomenutih, mlijeko je dobro za ljude koji pate od alergija, za osobe netolerantne na laktozu i za vegetarijance. Kako god, ako se i niste pronašli u nekoj od ovih skupina, svakako možete konzumirati mlijeko konoplje, jer vam ono neće naškoditi, jer za razliku od kravljeg mlijeka, alergijske reakcije na mlijeko od konoplje su jako, jako rijetke.

Osim proteina, u ovom mlijeku pronalazimo znatne količine omega-3-6-9 masnih kiselina, vitamina A, B, E i folne kiseline. Znamo već od prije koliko su važne Omega-3 masne kiseline, pa da ne pišemo u tom smjeru. Ono što je važno istaknuti je, lecitin koji pronalazimo u ovom mlijeku, a koji značajno utječe na jetra i mozak. Također, mlijeko je bogato mineralima kao što su kalcij, magnezij, kalij, i željezo.

Ako ste neodlučni u vezi bilo kojeg proizvoda od konoplje, da Vas pokušamo razuvjeriti

Ljudi su sumnjičavi prema konoplji, pa tako i proizvodima od ove biljke. Da budemo potpuno iskreni, reći ćemo da oprezni uvijek trebate biti, barem što se tiče zakona koji su na snazi, i propisa u vezi nabavke ovih proizvoda. Uvijek tražite proizvode sa deklaracijom, koji su istaknuti u izlogu, te za koje znate da se mogu legalno nabaviti na tržištu. Ako sumnjate u nešto od ovoga, izbjegavajte kupiti proizvod.

Ipak, ako se odlučite za kupovinu sjemenki konoplje, za pripremu ovog mlijeka, napisat ćemo i par redaka kao možebitni poticaj. Dakle, istina je da prehrambeni proizvodi od Konoplje, kao što su sjeme od konoplje, protein i mlijeko od konoplje, dolaze iz Cannibus sativa biljke, odnosno iste biljke od koje dolazi i zlorabljena opojna droga marihuana. Ono što je važno naglasiti je činjenica da u slučaju konzumiranja sjemenki konoplje, Vi nećete u svoj organizam unijeti opojnu supstancu THC. Većina proizvođača prehrambenih proizvoda od konoplje koriste biljku s manje od 0,3 posto THC-a, dok neki od njih garantiraju da njihove biljke imaju 0 posto THC-a.

Mlijeko konoplje je jako ukusno, ima lijepu kremastu teksturu, sa tendencijom da bude malo gušća od obranog mlijeka koje svakodnevno konzumiramo. Svojim okusom, ovo mlijeko može podsjećati na mlijeko od badema.

Kroz sami uvodni tekst smo provukli da je riječ o zdravoj namirnici, pa da malo napišemo i o tome. Sjemenke konoplje su bogate omega 3 masnim kiselinama, za koje se zna da čuvaju razinu kolesterola u granicama normale, kao i krvni tlak. Osim toga, ako imate alergije na kravlje mlijeko, intoleranciju laktoze ili alergiju na soja mlijeko, ovaj proizvod od sjemenki konoplje može biti odlična alternativa za vas. Jedna čaša mlijeka od konoplje sadrži oko 2 grama proteina, zbog čega je mlijeko jako preporučljivo sportašima i osobama koje aktivno vježbaju.

Malo o nutricionističkoj vrijednosti sjemenki od konoplje

U jednoj čaši od 2 dl mlijeka konoplje možete pronaći sljedeće hranljive tvari: 900mg Omega-3 masnih kiselina, 2800mg Omega-6 masnih kiselina, svih 10 esencijalnih aminokiselina, 4 grama probavljivog proteina, te minerale poput kalija i fosfora. Tu su i vitamin A, vitamin E, vitamin B12, folna kiselina, vitamin D, magnezij, željezo cink i još neki elementi manje zastupljeni.

Recept za pripremu mlijeka od sjemenki konoplje

Da bi sebi pripremili ovo mlijeko, trebat će vam: 1 čaša sjemenki konoplje, 3 čaše filtrirane vode i 3 do 5 žlica meda, ako želite zasladiti mlijeko.

Sve sastojke zajedno stavite u jaki blender i blendajte od 2 do 3 minute. Nakon toga mlijeko procijedite kroz sitnu cjediljku ili još bolje kroz gazu. Ostatak sjemenki možete baciti ili dodati u Smoothie pa i to pojesti.

Kao dodatno sladilo, umjesto meda možete koristiti sirup agave, datulje ili nešto po vašem izboru.