Ne valja pretjerivati – Previše higijene može biti štetno po zdravlje, pročitajte zbog čega je tako…

Previše higijene može da šteti zdravlju, pokazali su rezultati istraživanja grupe američkih naučnika s Michigan Univerziteta.

Nikada ne valja pretjerivati, pa to vrijedi i u ovom slučaju…

Istraživanje je pokazalo da supstance “triklosan” i “bisfenol A“, koje se često nalaze u higijenskim proizvodima, mogu da imaju negativne efekte po zdravlje ljudi, prenijeli su francuski mediji. “Triklosan” je antibakterijska i antigljivična supstanca koja se nalazi u pojedinim sapunima, dezodoransima, pastama za zube i drugim higijenskim proizvodima.

“Bisfenol A” (BPA) se često nalazi u plastici u unutrašnjoj oblozi konzervi i također ima antibakterijsko djelovanje.

Naučnici su došli do zaključka o djelovanju ovih supstanci na organizam, koje može da bude i negativno, analizom podataka iz velikog američkog istraživanja provedenog u periodu između 2003. i 2006. godine na osobama starijim od šest godina.

Tijekom istraživanja je uspoređena razina “triklosana” otkrivenog u urinu ispitanika sa raznim markerima alergije i polenske groznice – indikatorima stanja imunološkog sistema, kao i razinom antitijela protiv “citomegalovirusa”, veoma rasprostranjenog virusa.

Rezultati su pokazali da osobe mlađe od 18 godina sa najvećom stopom “triklosana” češće obolijevaju od alergija i polenske groznice. Ustanovljeno je i da kod osoba starijih od 18 godina izloženih velikoj količini BPA dolazi do prejakih reakcija imunološkog sistema.