Nedostatak željeza u krvi – Anemija je najčešća bolest uzrokovana lošom prehranom

Anemija je najčešća bolest uzrokovana prehranom na svijetu. Nastaje zbog pomanjkanja željeza u krvi.

Željezo je prijeko potrebno za proizvodnju hemoglobina, a ako ga nema dovoljno, može doći do pomanjkanja crvenih krvnih stanica.

Tada dolazi do anemije uzrokovane pomanjkanjem željeza.

Osim željeza, anemija može biti uzrokovana i manjkom ključnih B vitamina, posebno folne kiseline i vitamina B12. Ti vitamini su potrebni za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Pravilna prehrana može pomoći u spriječavanju anemije.

Vitamin B12 važan je za organizam. Nedostatak tog vitamina izazvat će simptome anemije poput umora, mentalne zbunjenosti i poteškoće koncentracije. Vitamin B12 se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla. Ako ne jedete meso, izvor ovog vitamina je u jajima i mliječnim proizvodima.

Vitamin C može poboljšati apsorpciju povrća, voća i žitarica u kojima se nalazi željezo za 85%. Preparati vitamina C mogu pojačati djelovanje željeza koje već dobivate redovnim namirnicama.

Folna kiselina je iz skupine B vitamina, a spriječava urođena oštećenja. Potrebna je za stvaranje crvenih krvnih stanica, te se nalazi u lisnatom zelenom povrću i žitaricama.