Neke zablude u vezi prehlade – Pročitajte što je istina a što mit

Upoznajte neke zablude u vezi prehlade. Naime, mnoga pravila ponašanja u slučaju prehlade potpuno su netočna, plod su neznanja i zablude te bi valjalo da ih izbjegavate.

U slučaju da vam curi nos, boli vas grlo ili se  osjećate malaksalo, ne morate odmah trčati kod ljekara, piti antibiotike i uzimati bolovanje.

Prehlada, nije opasna bolest. Jako je česta, a riječ je o prolaznoj bolesti koja se lako liječi, naravno ako znate kako. Prije svega nemojte se utopljivati!

Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu višak garderobe, deka i topao čaj, samo će učiniti da temperatura vašeg tijela raste i raste. Ono što vama treba jeste da isključite grijanje u stanu, otvorite prozor na nekoliko minuta, obučete nešto od pamuka i popijete hladnu limunadu. Ako malo kašljete i kišete ne znači da ste ‘prikovani’ za krevet. Dok mirujete u bronhijama i plućima će se lakše nagomilati sluz što može izazvati jače bolesti poput bronhitisa i upale pluća. To opet ne znači da trebate ići u teretanu ili na žurku, no izostajanje s posla, ili škole, nekoliko dana, uz lagane šetnje po kući bit će sasvim dovoljno.

Također, postoji vjerovanje da treba malo više jesti dok ste bolesni, što je opet netočno. Naročito nije potrebno jesti tešku i masnu hranu jer se takva hrana teško probavlja i oduzima snagu organizmu.

Dakle, treba izbjegavati meso, masne juhe i čorbe, dok je voće i povrće poželjno. Interesantno je da virus gripa ne voli gaziranu sredinu, pa liječnici preporučuju mineralnu vodu sa limunom, a mineralna voda je dobra i za izbacivane ostataka lijekova iz jetre.