Nekuhana svježa kaša od žitarica – Zdrav i ukusan obrok za svaki dan

Svježe kaše od pšenice, raži i ječma posjeduju pored prirodnih fermenata (enzima) i aktivna svojstva koja pospješuju rast i regeneraciju stanica.

Ukratko, kaše su jako zdrave pa se naučite sebi pripremiti ukusno i zdravo jelo od ovih žitarica.

Priprema kaže od žitarica nije komplicirana, a ukusni obrok će vam dobro doći bez obzira dali imate nekih zdravstvenih smetnji ili ne. Dobre su za svakoga, jer djeluju i preventivno.

Obogatite vaše svakodnevne obroke zdravom kašom od žitarica koje ćemo spomenuti u nastavku.

Osim recepta koji mi donosimo, tu su još mnogi drugi, pa se iskušajte u kuhinji i odaberite sebi najukusnije jelo.

Određene supstance koje kaša od žitarica sadrži, stimulativno djeluju na probavu, podižu razinu radne sposobnosti, otklanjaju umor, skraćuju period potreban za oporavak bolesnika, što sve zajedno olakšava regeneraciju oboljelog organizma.

Sastojci za presnu kašu od žitarica (za 1 osobu): 50g krupno mljevene pšenice, 5 žlica vode, 15g slatkog suhog voća, 100g jabuka ili drugog svježeg voća te 1 žlica maslaca od oraha

Način pripremanja kaše od žitarica: Krupno samljevenu pšenicu pomiješati sa 5 žlica vode i ostaviti da odstoji 12 sati. U drugoj posudi potopiti sušeno voće (u vodi). Nakon 12 sati miješa se potopljena pšenica sa potopljenim suhim voćem i dodaju se orasi. Po ukusu se dodaje i limunov sok. Na kraju treba naribati jabuke (na plastični ribež), umiješati u kašu i poslužiti.

Umjesto jabuka, zavisno od sezone, može se koristiti i drugo voće. Preporučljivo je da se pšenica melje svaki put prije upotrebe, ili ako je već samljevena ne treba da stoji duže od 8 dana, kako ne bi izgubila aktivna svojstva.

Topli napici se mogu koristiti 1-2 sata nakon što smo pojeli kašu.