Nekuhana svježa kaša od žitnih klica – Obrok za one koji paze na svoje zdravlje

Već smo pisali kako se priprema nekuhana svježa kaša od žitarica. Ovom prilikom ćemo objasniti kako pripremiti istu kašu, ali od žitnih klica.

Spominjali smo pripremu kaše od žitarica, a ovom prilikom ćemo vam predstaviti recept za kašu od klica.

Žitne klice se smatraju jako zdravim namirnicama, a povodom toga vam donosimo ovaj recept za pripremu ukusnog jela od žitnih klica.

Sami sebi pripremite obrok i javite kako ste zadovoljni. Nadamo se pozitivnim komentarima.

Priprema ovakvog obroka nije komplicirana, pa slijedite naše kratke upute. Pšenica i raž (od posljednje žetve) pomiješaju se u jednakim razmjerima. Stave se u posudu, preliju vodom (tako da zrna budu prekrivena) i ostave da odstoje 12 sati – preko noći. Nakon toga se voda prospe, zrnjevlje se stavi u sito i dobro opere u vodi, kako bi se otklonili fermentativni bacili koji mijenjaju njegov okus. Nakon ovoga, žito treba ostaviti da odstoji cio dan, bez dodavanja vode. Uvečer ga treba ponovo oprati i potopiti u vodu da odstoji 12 sati. Ova procedura se ponavlja sve dok embrion ne dosegne dužinu od 0,5 cm. Kada bi se proces klijanja i dalje nastavio, zrnjevlje bi se pokvarilo.

Preporučljivo je da se proces klijanja odvija na sobnoj temperaturi (oko 18C).

Ako pšenica sporije klija, treba je potopiti u vodu 24 sata prije raži.

Prilikom klijanja zrna omekšaju, tako da se mogu zgnječiti pod prstima, lako se žvaču i prijatnog su okusa. Ako je okus kiseo, ne treba ih koristiti.

Proklijala zrna se mogu jesti bez dodataka ili u različitim kombinacijama sa ovsenim i kukuruznim pahuljicama, voćem, orasima itd.