Nepotrebno korištenje lijekova

Svi roditelji brinu o svojoj djeci, a nerijetko čak i pretjerano pa u prevelikoj brizi nenamjerno znaju samo pogoršati zdravstveno stanje svojih najdražih.

Često, kada su uplašeni, roditelji olako posežu za lijekovima, za koje misle da će djelovati baš kako su oni to zamislili.

Advertisement

Ti lijekovi, bilo da su na bazi paracetamola ili ibuprofena, ne daju se sve dok temperatura ne bude viša od 38C stupnjeva. Ovo ne važi za djecu koja su imala febrilnu konvulziju, odnosno fras, jer se u tom slučaju striktno moraju poštovati upute liječnika.

Advertisement

Treba znati da su obrambene snage organizma ‘najaktivnije’ kada je tjelesna temperatura između 37 i 38C stupnjeva. Tada se organizam najefikasnije bori protiv uzročnika infekcije.

Loše doziranje lijeka – Lijek se treba dozirati prema tjelesnoj težini djeteta. Doza lijeka za snižavanje temperature kod dvogodišnjeg djeteta neće biti efikasna i za četverogodišnjaka, ili obratno. To znači da će doza za starije dijete biti toksična za ono mlađe. Stoga, uvijek treba pročitati upute o lijeku kako bi roditelj bio siguran da ga pravilno dozira.

Kako god, trebate znati da za svaku primjenu lijeka valja potražiti savjet liječnika.

Advertisement