Nervoza želuca – Riječ je o čestim podražajima želučane sluznice koja nastaje preopterećenjem želuca ili depresijom

Riječ je o čestim podražajima želučane sluznice koja nastaje preopterećenjem želuca ili depresijom (stresom, napetostima u obitelji ili na poslu). Pokretima želučanog mišića upravlja vegetativni živčani sustav, što je razlog takvom reagiranju želuca.

Simptomi nervoze želuca su žgaravica, osjećaj pritiska, nadimanje, mučnina, sušenje usta, pomanjkanje teka, te bolovi u gornjem dijelu trbuha.

Bolovi u pravilu brzo nestanu, no ukoliko se pojavljuju i dalje, postoji opasnost od nastanka upale ili čira na želucu.

Nervozu želuca prvenstveno možete spriječiti zdravim životom sa što manje stresa. Izbjegavajte situacije koje vas uznemiruju, te smanjite nikotin, alkohol i kavu.

Jedite što više povrća, a navečer izbjegavajte tešku hranu i gazirane sokove. Preporučljivo je piti čajeve od hmelja, matičnjaka, pomoranče, te rosopasa. Čajevi koji djeluju umirujuće su i čaj od kamilice i stolisnika.

Vježbajte pravilno disanje i koristite se tehnikama opuštanja. Stavljajte tople obloge preko želuca, te za inhalaciju koristite eterična ulja peperminta.

Matičnjak je odličan prirodni lijek za nervozu želuca

Bolovi u želucu, pa i grčevi i slične želučane tegobe mnogim ljudima su zapravo reakcija na pojačane psihičke pritiske.

Nerijetko je za to kriv gastritis, odnosno upala sluznice želuca. Ta upala izaziva bolne grčeve, ali i neugodnu nadutost. Kada osoba pati od spomenutih neugodnih tegoba, najbolje mogu pomoći biljke kamilica, paprena metvica i matičnjak. I dok kamilica i matičnjak u znatnoj mjeri djeluju protuupalno i umirujuće, paprena metvica ujedno ublažava bolove te pomaže protiv osjećaja težine u želucu, mučnine i stvaranja plinova. Kod nervoze želuca posebno je učinkovita čajna mješavina dobivena miješanjem jednakih omjera paprene metvice i matičnjaka.