Neuralgije – Uzroci ove bolesti mogu biti trovanja alkoholom ili metalima, upale, otekline, stres i psihička opterećenost

Neuralgija je naziv za vrlo jaku bol u području nekog živca. Karakterizira je bol u čitavom živcu ili njegovim pojedinim granama, a nema vidljivih anatomskih promjena.

Neuralgija nastaje uslijed direktnog oštećenja perifernih živaca, za razliku od bola koji je posljedica oštećenja tkiva i aktivacije prijemnika za bol.

Bol nastaje u inervacionom području zahvaćenog živca.

Neuralgični bol je izrazito jak, ponekad praćen trnjenjem ili sniženjem osjećaja u zahvaćenom području. Kroničnog je karaktera, ne reagira na analgetike i težak je za liječenje.

Neuralgije nose imena ovisno o tome koji je živac zahvaćen.

Uzroci ove bolesti mogu biti trovanja alkoholom ili metalima, upale, otekline, stres i psihička opterećenost. Bolest se manifestira prodornim kratkotrajnim bolovima.

Kako si pomoći? Prelaskom na laganu prehranu bogatu povrćem, piti čajeve od odoljena, matičnjaka, peperminta i bazge. Dobro je znati da čaj od stolisnika djeluje smirujuće na čireve te ih opušta.

Za vanjsku upotrebu koristite eterična ulja od krijesa, lavande, eukaliptusa i kamilice te ih utrljajte na bolno mjesto, a uz to koristite i ledene obloge. Ukoliko vam više pašu topli podražaji, koristite tople obloge, termofor i slično.

Neuralgije mogu biti uzrokovane stresom i psihičkim opterećenjem, stoga se nastojite opuštati meditacijom, šetnjama u prirodi, čitanjem, razgovoru s obitelji i prijateljima, a prirodni preparati koje možete koristiti su kapi Capsium-Pflaster i Lowe-Komplex Nr. 8 Formica.