Nevidljive kemikalije uzrokuju autizam, karcinom i neplodnost!

Kemikalije koje remete hormone ili skraćeno EDCs, nalaze se u tisućama proizvoda koje koristimo svakoga dana. Točnije rečeno, takve kemikalije možemo pronaći u plastičnim bocama, metalnim kontejnerima za hranu, deterdžentima, usporivačima gorenja, igračkama i kozmetici.

Ove nevidljive kemikalije krive su za neurološka oštećenja i probleme ponašanja, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost ADHD, autizam i smanjeni IQ.

Uzrokuju karcinom, dijabetes, neplodnost i druge zdravstvene probleme

Na ljudske hormone djeluju tako da mogu uzrokovati karcinom, dijabetes, neplodnost kod muškaraca, pretilost i endometriozu, abnormalan rast tkiva izvan uterusa.

Endokrino tkivo ljudi proizvodi hormone kao estrogen i androgen koji reguliraju razine energije, reproduktivnu funkciju, rast, razvoj kao i reakciju organizma na stres i ozljede.

Oponašajući ljudske hormone, kemikalije EDCs se vežu na receptore ljudskih stanica pa blokiraju vezanje hormona koje je tijelo proizvelo.

Veza ekonomskih efekata i štetnih kemikalija

Stručnjakinja za toksikologiju u okolišu, Michele La Merrill s UC Davisa, kaže da nova saznanja pokazuju vezu ekonomskih efekata i štetnih kemikalija.

Europska unija je u lipnju ustanovila široke kriterije za otkrivanje potencijalno štetnih kemikalija EDCs, ali potrošači i grupe za brigu o okolišu kažu da to nije ni izdaleka dovoljno.

Stručnjaci su procijenili da Ameriku bolesti koje su vezane uz štetne kemikalije EDCs koštaju 340 milijardi godišnje.