Nikotinska ovisnost jaka je kao i ovisnost o jakim drogama?

Naučnici već godinama vjeruju kako nikotin stvara ovisnost kao i najzloglasnije vrste droge, no nisu bili u stanju da utvrde zbog čega.

Prema otkrićima Američkog instituta za borbu protiv ovisnosti, u mozgu pušača se događaju kemijske promjene slične onima koje u mozgu zamorčića izazivaju kokain, heroin i druge vrste droga.

Naučnici pri tom institutu došli su do tog otkrića zahvaljujući istraživanjima na mozgu osoba koje su za života taj organ namijenile nauci, a čija cjelokupna zdravstvena povijest je također stavljena na raspolaganje.

Oni su bili u stanju da usporede moždano tkivo pušača i ovisnih zamorčića. Došli su do otkrića da svaka stanica mozga proizvodi peptide koji se mogu nazvati kemijskim kuririma odnosno receptorima koji omogućavaju komunikaciju između stanica i odražavaju osjetljivost mozga na droge. Kada su naučnici usporedili tkivo mozga pušača sa moždanim tkivom zamorčića koji su ovisni o drogama utvrdili su u peptidima identične promjene koje stvaraju veću osjetljivost mozga na droge. Zabrinjavajuća je činjenica koliko su te promjene dugotrajne. Riječ je i o pušačima koji su se te loše navike odrekli više godina prije smrti, što pokazuje kako se mozak teško oporavlja od posljedica nikotina.

Zaključujemo da spomenuti podaci pokazuju da ovisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promjene u mozgu koje opstaju dugi niz godina čak i kad se prekine sa pušenjem.