Nizak srčani puls može značiti duži život?

Neka istraživanja dala su nam rezultate koji govore da manji broj otkucaja srca u minuti može značiti i manju opasnost od smrtnog ishoda.

Riječ je o istraživanju provedenom na 4.320 muškaraca starosne dobi između 42 i 53 godine, čije je zdravstveno stanje praćeno tijekom 20 godina, a koje je pokazalo da povećan puls može ukazivati na opasnost od smrtnog ishoda.

Istraživači su najprije pet godina kontrolirali stanje pulsa među spomenutim muškarcima i identificirali tri grupe. Tako su dobili grupu kod kojih je puls ostao stabilan, povećavao se ili smanjivao tijekom spomenutog perioda.

Nakon toga je 20 godina praćena smrtnost među njima. U usporedbi sa muškarcima čiji je puls ostao stabilan, među onima kod kojih je on snižen za više od sedam otkucaja u minuti, opasnost od smrtnog ishoda se smanjila za čak 18%, dok se kod onih kojima je puls porastao opasnost od takvog ishoda povećala za 47%.

Stručnjaci ističu da se puls može normalizirati redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, pravilnom ishranom te da ga treba redovno kontrolirati, kao i krvni tlak. Normalan puls je 60-80 otkucaja u minuti, dok kod atletičara i osoba odlične fizičke kondicije on može biti i 40-50 otkucaja.