Nordijska prehrana kao jako učinkovita dijeta

U nordijskoj je prehrani naglasak na svježem povrću, voću i ribi, s manje mesa te je ključno jesti namirnice u sezoni, a ljudi koji se tako hrane smršave do tri puta više nego inače.

Iako mediteranska prehrana slovi za jednu od najzdravijih na svijetu, znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen su utvrdili da tzv. nordijska prehrana bolja za mršavljenje, ali i reguliranje povišenog krvnog tlaka.

Advertisement

Nemamo ništa protiv mediteranske prehrane, dapače, jako je zdrava i ukusna. Ipak, u članku je naglasak na nordijskoj prehrani, pa se vratimo na temu.

Advertisement

U istraživanju su pretile Dance podvrgnuli različitim režimima prehrane, a pokazalo se da oni koji su jeli tradicionalne nordijske obroke smršavili tri puta brže nego oni čija se prehrana bazirala na tjestenini. U nordijskoj je prehrani naglasak na svježem voću i povrću te divljim začinima, dok meso iz mediteranske prehrane uglavnom mijenjaju ribe iz sjevernih mora.

Ključno je jesti sezonske namirnice, pa će tako obroci u proljeće uključivati pečeni bakalar s celerom, dok se u ljeto jedu štuke na žaru s kupusom.

Rezultati istraživanja su pokazali da su oni na nordijskoj prehrani izgubili oko 10 kg u prosjeku te reducirali vrijednosti tlaka za 3,2 do 5.1 mm Hg.

Ako želite na dijetu, a da pri tome uživate u mnoštvu ukusa, predlažemo vam da oprobate neke nordijske recepte.

Advertisement