Nove spoznaje znanstvenika u otkrivanju raka

Mnoge medicinske znanstvenike diljem svijeta zaokuplja istraživanje raka, bolesti koja je, isto tako, među najistraživanijima na svijetu.

Stručnjaci rade na proširivanju razumijevanja svakog aspekta te bolesti – od toga kako i zašto nastaje te kako se razvija u ljudskom tijelu.

Advertisement

Znanja stečena u takvim istraživanjima mogu pomoći u njegovu lakšem otkrivanju, a jednu takvu studiju proveli su stručnjaci sa sveučilišta California gdje se otkriva neke nove detalje u vezi nastanka i razvoja raka.

Znanstvenici su otkrili da postoji određena razina glukoze koja potiče rast i širenje zloćudnih stanica, tojest otkriven je način na koji tijelo dostavlja šećer stanicama raka, čime one preživljavaju. Jedan od mogućih načina kako bi se ovo moglo primijeniti u praksi je da se pacijentima daju antidijabetički lijekovi koji bi pokušali zaustaviti razvoj zloćudnih stanica. Ideja je da se stanicama raka oduzme glukoza, bez čega one ne mogu opstati. Bude li ova teza iznova dokazana bit će još jedno oružje u borbi protiv ove bolesti.

Advertisement

Liječnici se slažu da otkrivanje raka u ranoj fazi značajno povećava šanse pacijenta za preživljavanjem. Nakon ove studije sljedeći korak je testiranje antidijabetičkih lijekova kako bi se otkrilo koliko se učinkoviti u pogledu smanjivanja prijenosa glukoze u stanice raka.

Značaj ovog otkrića je da može pomoći liječnicima u ranijem otkrivanju raka. Zatim, to bi moglo dovesti do upotrebe antidijabetičkih lijekova, kao načina kontrole stanica raka. Ovo otkriće bi mogao biti značajan iskorak u otkrivanju i liječenju raka, što bi moglo spasiti mnoge živote kad postane standardni klinički postupak.

Advertisement