Novi testovi otkrili koliko je pušač blizu raku pluća

Naučnici su naime otkrili da stanice u ustima i nosu reagiraju različito na infracrveno svjetlo te ih je to dovelo do spoznaje da bi se na taj način rak pluća mogao uočiti u znatno ranijoj fazi. Novi test bi mogao ukazati pušaču, pojedinačno, kolike su njegove šanse da oboli od raka.

Statistike govore da samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

Kod ljudi koji su posebno ranjivi na tu bolest, otkrili su znanstvenici, stanice u njihovim ustima i nosu reagiraju različito na infracrveno svjetlo.

‘Izlaganje duhanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip ozljede u stanicama onih koji će razviti rak pluća’, ističe profesor Sam James sa Sveučilišta u Londonu.

‘Ako možemo upotrijebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informirati pojedince na povećan rizik od te bolesti’ dodaje James.

Preciznost testa britanskih naučnika je visokih 80%, prenosi Mirror. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti naprave taj test jednostavnim odlaskom u ljekarnu ili kod liječnika opće prakse te da se uzorak pošalje na analizu.

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Idući korak jeste uzeti uzorke od znatno veće kontrolne skupine te promatrati tokom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.