Obavezna hrana za dijabetičare

Mnoga statistička istraživanja pokazuju da je broj osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2, iz godine u godinu sve veći.

Shodno tome, možemo samo kazati kako je dijabetes tipa 2 postao veliki globalni problem.

Advertisement

Osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, imaju povećan rizik od nastanka velikog niza bolesti, a tu se posebno misli na bolesti kardiovaskularnog sustava. Veliki broj ljudi svakodnevno prekomjerno unosi jednostavne šećere, zbog čega tijelo nakon nekog vremena ne može normalno proizvoditi inzulin. Istraživanja su pokazala da dijabetičari trebaju povećati unos određenih namirnica kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti, oštećenja živaca, slabog vida i oštećenja bubrega.

Koje su to namirnice?

Borovnice su prve na popisu – Nekoliko istraživanja je pokazalo da borovnice mogu da povećaju osjetljivost tijela na inzulin. Borovnice trebaju da unose sve osobe, bez obzira dali je riječ o osobama koji imaju problema sa dijabetesom ili ne. Jedno istraživanje pokazalo je da se svakodnevnim unosom borovnica, rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 smanjuje za čak 33%.

Advertisement

Zeleni čaj je jako zdrav i svakako ga treba piti – Zeleni čaj pomaže u regulaciji razine šećera u tijelu. Osobe, koje piju oko 3 šalice šećera dnevno, rjeđe doživljavaju nagle promjene razine šećera te imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Čokolada, ali se misli na tamnu čokoladu – Tamna čokolada pospješuje osjetljivost tijela na inzulin. No, tamnu čokoladu trebate konzumirati umjereno. Većina stručnjaka se slaže da je dovoljno konzumirati 2 do 3 kockice tamne čokolade dnevno.

Jabučni ocat – Istraživanja su pokazala da osobe, koje prije svakog obroka unesu 2 žlice jabučnog octa, ne doživljavaju nagle promjene razine šećera u krvi. Prema rezultatima istraživanja japanskih znanstvenika, za pozitivno djelovanje jabučnog octa je odgovoran aktivni sastojak octena kiselina, koju u njemu pronalazimo.

Advertisement