Obična tableta koju svi imamo i pijemo skoro svaki dan, lako nas može ubiti!?

Ovaj članak ne treba izazvati nikakvu paniku ili strah od spomenute tablete, no morate biti svjesni nekih činjenica i mogućih opasnosti.

Inače, lijekove uvijek trebate uzimati isključivo uz savjetovanje sa liječnikom, a nikako na svoju ruku.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da oko 16 milijuna Britanaca nema nikakve koristi od svakodnevnog uzimanja Aspirina. Procjenjuje se da je Aspirin neučinkovit za oko četvrtinu pacijenata koji ga konzumiraju, no još gore od toga je da za njih može biti fatalan.

Za one koji ga konzumiraju kako bi smanjili rizik od srčanih i moždanih udara, Aspirin može biti spasonosan. No, kod onih pacijenata imunih na lijek, rizik se može znatno povećati. Dok kod jednih sprečava nastajanje ugrušaka, kod imunih na lijek radi upravo suprotno.

Zbog tih nuspojava, u Velikoj Britaniji umiru stotine ljudi godišnje. Zbog toga su znanstvenici osmislili pretragu koja može otkriti djeluje li lijek na pacijenta, odnosno hoće li mu stvarno pomoći ili naškoditi.

Za sada je cijena pretrage u protuvrijednosti od oko 13€, a doktori lobiraju da postane medicinskim standardom kako bi se spriječile nepotrebne smrti, prenosi portal magazin.net.hr .