Objasniti ćemo što su afte i kako ih možete liječiti – Par prirodnih lijekova koji će ubrzati nestanak afti

Afte su bolne ranice koje se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem dijelu usta. Najčešće prolaze same od sebe, otprilike tjedan dana nakon izbijanja, ali se često znaju ponovno vratiti.

Malene, neugodne ranice u ustima bole više nego bi nešto tako maleno smjelo boljeti.

Advertisement

Možete biti sigurni da će nakon tjedan ili dva afte u vašim ustima u potpunosti nestati i ponovno ćete moći pojesti naranču, grickati slani čips ili popiti šalicu kave a da to ne požalite.

U međuvremenu, evo nekoliko načina kojima možete ublažiti bol i brže se riješiti afta.

Ako ste i sami imali problema s aftama, znate da nisu ugodne. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako ih liječiti prirodnim putem.

Tradicionalni načini liječenja afti uključuju led za ublažavanje bolnog osjećaja ili ispiranje usta toplom slanom vodom. Također je tijekom trajanja afti dobro izbjegavati alkohol, agrume, žvakaće gume, ocat i druga kisela jela, jer takva hrana pogoršava stanje u vašim ustima.

Advertisement

Crni ili zeleni čaj protiv afti

Obični crni ili zeleni čaj bogati su izvor tanina. Kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, tanin posebno pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Stoga napravite uobičajeni crni ili zeleni čaj, pustite da se malo ohladi i njime isperite usta kada imate afte. Čaj, naravno, možete i piti.

Čaj od kadulje je dobar protiv afti

Iako nije najbogatiji biljni izvor tanina, kadulja, odnosno čaj od kadulje, jedan je od najpoznatijih lijekova za afte. Kadulja smiruje i liječi upalu u ustima. Priprema je jednostavna: dvije čajne žličice osušene kadulje dodajte u šalicu uzavrele vode. Pustite da se ohladi i čajem ispirite usta. Naravno, čaj od kadulje možete i piti, ali nemojte pretjerivati jer kadulja u većim količinama može nekih osoba može izazvati grčeve.

Imajte na umu kako za liječenje afti možete upotrijebiti i čaj od kamilice ili timijana.

Advertisement