Očekuje nas temperaturni šok, kardiolozi upozoravaju na opasnost!

Nakon sumornog i oblačnog proljetnog vremena, pojavile su se prve vrućine. Ovakav nagli porast temperature zraka pravi je šok za ljudski organizam.

Danas i sutra u našoj regiji temperature će dostići čak 35 stupnjeva po Celzijevoj skali, a nakon toga će se temperatura zraka u nekim dijelovima, u jako kratkom vremenu, spustiti do 15 stupnjeva.

Liječnici kažu da ni najzdravijima neće biti lako, a posebno trebaju biti oprezne osobe sa kroničnim oboljenjima.

Meteorolozi upozoravaju da se ni nakon te drastične promjene vrijeme neće stabilizirati i da će nastaviti da oscilira, pa će tako u nedjelju 10. svibnja biti preko 30 stupnjeva, a subjektivni osjećaj biti će kao da je 38, dok će u ponedjeljak temperatura zraka doseći tek 17C!

Zbog ovakvih oscilacija, kardiolozi upozoravaju da teški i kronični bolesnici moraju striktno da se pridržavaju uputa svog liječnika.

Vremenske oscilacije najteže će pasti bolesnicima sa oslabljenom lijevom komorom srca, onima koji su preživjeli infarkt pa su sada nestabilni, kao i onima sa opasnom aritmijom i anginom pektoris.

Kada temperatura dostigne 35 stupnjeva, ljudski krvni sudovi se rašire, a u trenutku nižih temperatura zraka oni se sužavaju, što gore spomenuta grupa bolesnika može jako teško da podnese.

Liječnici naglašavaju da bi i zdravi ljudi mogli da osjećaju tegobe, kao što su bolovi u mišićima i kostima, vrtoglavicu, nagle promjene raspoloženja, umor, pospanost i neke druge.