Od štetnog djelovanja sunčevih zraka obranite se pomoću hrane

Još par mjeseci i eto nam ljeta. Pored mnogobrojnih ljepota koje nam ljeto donosi, ipak moramo biti oprezni jer našem zdravlju prijete štetne sunčeve zrake.

Bez sunca ne možemo, no ipak, direktna izloženost sunčevim zrakama može biti kobna za naše zdravlje.

Advertisement

Od štetnih sunčevih UV zraka ljeti nas ne štite samo kreme za sunčanje, nego i pravilan odabir hrane, odnosno namirnica koje unosimo u organizam. Pojedine su namirnice osobito bogate materijama koje kožu hrane i štite iznutra i tako sprječavaju nastanak bora, ali i mnogo opasnije promjene na koži koje mogu dovesti do raka kože.

Važno je da ljeti pijete mnogo tečnosti, a tu se prvenstveno misli na vodu, te da jedete dovoljne količine ribe. Također, jako povoljno na naše zdravlje utječe i maslinovo ulje, voće i povrće, a sve spomenute namirnice će održati zdravlje i ljepotu vaše kože.

Sunčeve zrake mogu štetno utjecati na zdravlje očiju. Čuvajte njihovo zdravlje i nekoliko puta tjedno jedite hranu bogatu luteinom kao što su kelj i špinat. Lutein štiti mrežnicu oka od utjecaja UV zraka.

Mrkva je bogata beta karotenom koji sprječava UV zrake da prodiru u dublje slojeve kože. Jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje 25 mg beta karotena, što odgovara količine jedne i pol mrkve, tijekom 12 tjedana prije izlaganja suncu stvara prirodnu zaštitu kože poput kreme zaštitnog faktora 2-4.

Jetrice sadrže mnogo bakra i vitamina B6 koji pomažu u stvaranju melanina, pigmenta kože koji je štiti od sunca. On je zaslužan i za lijepu, preplanulu boju kože. Drugi dobri izvori bakra su školjke, žitarice, grah i sušeno voće.

Iako ne štiti od sunca, konzumiranje većih količina tečnosti čuva od dehidracije. Ona je opasna za kožu jer utječe na gubitak njene elastičnosti.

Istraživanja su pokazala da masnoće iz riba štite od UVA i UVB zraka tako što smanjuju razinu materija koje uzrokuju opekotine na koži. Jedite barem jednom do dvaput tjedno ribu bogatu masnoćama kao što su losos, skuša i srdele.

Jabuke su dobar izvor flavonoida. Oni čine grupu antioksidansa koji djeluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem UV zraka i odgovorni su za nastanak opekotina i raka kože. Ostali izvori flavonoida su čaj, crveno vino, tamna čokolada i borovnice.

Advertisement

Jedna je australijska studija pokazala da maslinovo ulje u kombinaciji s voćem, povrćem i mahunarkama sprječava nastanak bora. Njihovom nastajanju pridonosi izlaganje suncu.

Prema jednoj studiji, ljudi koji jedu mnogo suhih šljiva imaju manje bora na područjima koji su izloženi suncu. Šljive su bogat izvor antioksidansa.

Beta karoten široko je rasprostranjeni biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću i štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Preporuča se njegovo korištenje i prije odlaska u solarij. Prirodni izvori su špinat, blitva, mrkva, dinja, marelica, kruška i jabuka.

Vitamin A se nalazi u koži u malim količinama, ali je jako važan za vid, kosu, nos, sluznice grla, dišni i probavni sustav, a potreban je i za pravilan rast i razvoj kostiju. Osim toga ima veliku ulogu za zdravu kožu, a to znači da pomaže i pri zaštiti od UV zračenja. Ima ga u mlijeku i mliječnim proizvodima, ulju bakalara, naranči i kelju.

Vitamin C je također važan. Osim niz drugih pozitivnih karakteristika, znanstvenici tvrde da se vitamin C također suprotstavlja negativnim posljedicama izlaganja suncu. On sprječava oštećenja na koži, ali ima i važnu ulogu u regeneraciji oštećene kože. Statistike pokazuju da unos petsto do tisuću miligrama vitamina C može biti od velike koristi za očuvanje zdravlja kože. Prirodni izvori ovog vitamina su brokula, crvena paprika, šipak, citrusi i jagode.

Vitamin E je specifičan upravo zbog toga što mu je jedna od najvažnijih funkcija, poboljšavanje stanja kože. Blagotvorno djeluje na apsolutno sve tipove kože, a istovremeno je snažan antioksidans. Prirodni izvori su ulje pšeničnih klica, orasi, sjemenke, biljna ulja, žumanjci i lisnato zeleno povrće.

Advertisement