Ojačajte imunitet vašeg djeteta

Stiglo je vrijeme prehlade, gripe i virusnih bolesti, pa je zbog toga i jako važno da pomognete vašem mališanu ojačati imunitet.

Briga za higijenu važna je već od malih nogu, a redovnim pranjem ruku mogu se spriječiti brojne bolesti, odnosno prehlada.

Advertisement

Budući da su voće i povrće glavni izvor vitamina i minerala, neka ih dijete redovno jede. Djetetov jelovnik obogatite svježim namirnicama i žitaricama, upotrebljavajte prirodna sladila te izbjegavajte prerađene namirnice s dodanim konzervansima. Saveznik djetetovog imunološkog sistema je vitamin C, zato djetetu ponudite naranče, borovnice, zelenu papriku, brokulu i slične namirnice koje obiluju tim vitaminom.

Advertisement

Mlađem djetetu redovno čistite nosić, a starije naučite da nos redovno samo čisti kada je potrebno.

Ako je ikako moguće, svaki dan provedite s djetetom barem pola sata u prirodi, šetnji ili na igralištu. Kretanje i svjež zrak vrlo su važni za zdrav imunološki sistem.

Osim pravilne ishrane, dijete svakodnevno mora popiti dovoljnu količinu vode ili čaja, koji možete zasladiti medom. Tečnost ima važnu ulogu u izlučivanju štetnih tvari iz organizma, zato dijete mora popiti barem tri litre tečnosti na dan.

Osim kretanja važan je i odmor. Ispitivanja su potvrdila da nenaspavana djeca brže obolijevaju od djece koja dovoljno spavaju.

Advertisement