Oprezno na plaži – Samo jedna minuta na suncu nastavlja kožu uništavati još satima

Već svi znamo kako sunčanje može biti štetno, no ova studija pokazala je i u kolikoj zapravo mjeri sunce šteti našoj koži.

Boravak na suncu u trajanju od nekoliko minuta i štetni utjecaj sunčevih zraka na kožu kao oštećenje DNK se nastavlja i u periodu kad se sklonimo sa sunca.

Stoga, budite oprezni na plaži. Samo jedna minuta na suncu nastavlja kožu uništavati još satima.

‘Kada odete na plažu da se sunčate, sunčeve zrake prave štetu vašem DNK koja dovodi do razvoja meloanoma u jednoj sekundi, što se nastavlja i satima nakon izlaganja suncu’, stoji u izvještaju studije sa univerziteta Yale.

Pigment melanin je taj koji nam daje preplanulu boju kože i zapravo je prirodni odgovor i reakcija kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Upravo je melanin i taj koji uzrokuje prolongiranu štetu.

Iz tog je razloga, savjetuju dermatolozi, ključno zaštititi se od štetnih UV zraka kremom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, jer što manje melanina izađe na površinu kože, to je manje štete učinjeno.

Iako se ne savjetuju takva rješenja, stručnjaci navode da postoji i mogućnost da se šteta koju UV zrake nanose našem DNK može popraviti, i to nanošenjem specijalnih krema poslije sunčanja koje sadrže vitamine C i E.

‘Uglavnom ujutro i u tijekom dana preporučujemo antioksidans kako bismo prevenirali oštećenja. No, uzimajući u obzir ove podatke, možda bismo ih trebali koristiti i navečer’, navodi kozmetičar Joshua Zeichner.