Optimizam za zdravlje srca – Budite optimisti i na taj način sačuvajte vaše zdravlje

Žene dobrog općeg zdravstvenog stanja koje kronično osjećaju beznađe, češće imaju naslage u vratnim arterijama koje mogu da izazovu moždani udar, a vjeruje se da su izloženije i srčanim bolestima.

Mnoge studije su dovodile u vezu depresiju i povećanu sklonost srčanim oboljenjima, a neke su ukazale da optimizam može da predstavlja i prevenciju od ovih bolesti, prenosi agencija Reuters.

Advertisement

Stručnjaci sa Univerziteta Minesote, koji su sproveli novo istraživanje, međutim, nisu željeli da se bave depresivnim ženama, kod kojih postoji evidentan problem sa spavanjem, apetitom i ukupnim raspoloženjem, nego samo onima koje tokom dužeg vremena osjećaju beznađe.

U njihovom istraživanju je učestvovalo 559 žena, prosječne starosti 50 godina, koje nisu patile od kardiovaskularnih bolesti niti su imale povišen tlak. Eventualno beznađe ispitanica mjereno je upitnikom o budućnosti i osobnim ciljevima, dok je kontrola zdravlja uključivala i provjeru debljine vratnih arterija uz pomoć ultrazvuka.

Advertisement

Utvrđeno je da su arterije deblje u prosjeku za 0,02 milimetra kod onih žena koje su izrazile beznađe u pogledu budućnosti i realizacije osobnih ciljeva. To predstavlja medicinski značajnu razliku čak i kada se u obzir uzmu i drugi rizični faktori kao što su godine, rasa, prihodi i slično.

Voditelj istraživanja dr. Suzan E. R. ističe da su nužne dodatne studije koje bi otkrile do kakvih psiholoških promjena dolazi kod žena koje osjećaju dugotrajno beznađe i kako te promjene djeluju na organizam.

Dodatna ispitivanja mogla bi da uključe i praćenje razine kortizola, poznatog kao “hormon stresa”. “U svakom slučaju, žene koje tijekom dužeg perioda osjećaju beznađe, trebalo bi da znaju da to može loše da djeluje i na njihovo fizičko zdravlje i da traže pomoć”, apelira dr. Suzan.

Advertisement