Orasi i ječam mogu smanjiti razinu kolesterola?

Samo jedna šaka oraha na dan može pomoći u smanjenju rizika za razvoj bolesti srca. Vjeruje se da je razlog tome visok postotak vitamina E u orasima.

Stručnjaci jedne studije, koja je pokazala gore spomenute rezultate, su doveli u vezu konzumiranje oraha sa usporavanjem neželjenog procesa oksidacije lipida u krvi za 7.4%, koje bi trebalo da utječe na smanjenje rizika od bolesti srca.

Tijekom provedenih istraživanja naučnici su imali u vidu činjenicu da su orasi posebno bogati gama tokoferolom, to je oblik vitamina E, za koji je poznato da štiti masti od oksidacije. U istraživanju objavljenom u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” ispitivan je i utjecaj konzumiranja ječma na one koji imaju predispoziciju za kardiovaskularne bolesti kao i na pacijente s blago povišenom razinom kolesterola.

Rezultati tih istraživanja su pokazali da je zbog beta-glukana, koji u sebi sadrži ječam, kod ispitanika došlo do smanjenja ukupne razine kolesterola, naročito takozvanog lošeg kolesterola LDL, kao i da su najbolji rezultati bili kod žena u periodu klimakterija.