Orasima snizite visok kolesterol – Spriječite pojavu srčanih oboljenja

Konzumiranjem oraha možete ozdraviti bolesno srce? Neka nova istraživanja pokazuju da konzumiranje jedne šake oraha pruža trenutnu zaštitu od srčanih bolesti. Nadalje, ta ista istraživanja pokazuju da bi redovno uzimanje pružilo trajnu zaštitu za naše srce.

Kolesterol nastaje u najvećoj mjeri u jetri, ali najveće smetnje radi u krvožilnom sustavu. Ako se razina kolesterola poveća, povećava se i rizik nastanka mnogih srčanih oboljenja.

Razina kolesterola treba da je u granicama normale, a kada se ustanovi da je povišena razina kolesterola, liječnici najprije savjetuju razne dijete i stroge režime prehrane.

Ovom prilikom i mi želimo ukazati na jednu namirnicu koja će pomoći da kolesterol dovedete u optimalno područje.

Što je kolesterol, i na koji način ga orasi reguliraju? Pročitajte na tu temu…

Naučnici su uočili značajno poboljšanje razine kolesterola i fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje. Nadalje, pokazalo se da bi redovita konzumacija dugoročno štitila od kardiovaskularnih bolesti.

>> Kolesterol

Nakon samo jedne konzumacije triju žlica (51 g) orahovog ulja popravlja se stanje krvnih žila već nakon četiri sata. Ulje oraha se pokazalo posebno dobrim za očuvanje funkcije endotelijalnih stanica. Riječ je o stanicama koje oblažu krvne žile i igraju važnu ulogu u njihovoj fleksibilnosti. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava kolesterol i štiti krvne žile.