Osjećate se iscrpljeno? Možda vam nedostaje željeza

Zanimljivo, a s druge strane i zabrinjavajuće, je da je najčešći nutritivni nedostatak u svijetu manjak željeza. Znatan dio populacije, osobito dojenčad, djeca adolescenti i trudnice zapravo imaju prenisku razinu željeza.

Često to ne izlazi na vidjelo u svakodnevnom životu, no postoje određeni znakovi koji mogu upućivati na nedostatak tog važnog minerala.

Advertisement

Ukoliko se osjećate umorno, iscrpljeno, bez energije – tada je problem možda upravo u tome. Nedostatak željeza zapravo nije bolest, nego simptom koji daje signal da nešto nije u redu.

Stoga, ako ne možete baš ništa napraviti kako želite, jer se osjećate bezenergično, i ako vam se cijelo vrijeme spava i htjeli biste svakog trena pobjeći u krevet – posavjetujte se s liječnikom i napraviti test u vezi razine željeza.

Advertisement

10 namirnica najbogatijih željezom su sljedeće: jetrica, žitarice, grah, sjemenke bundeve, kamenice, soja, špinat, sjemenke sezama i voće.

Kako bi unormalili razinu željeza konzumirajte navedene namirnice. One su dio pravilne i uravnotežene prehrane, stoga ćete njihovom konzumacijom organizam dovesti u prirodnu ravnotežu i time spriječiti bolesti.

I drugi minerali su od velike važnosti za ljudsko zdravlje. Primjerice, magnezij je također nutrijent kojega ljudi ne konzumiraju u dovoljnoj mjeri, a odgovoran je za mnoge funkcije organizma. Važni su i kalcij, kalij i razni drugi. A sve njih možemo bez problema pronaći u namirnicama koje svakodnevno možemo konzumirati, te ne trebamo kupovati skupe pripravke iz ljekarni.

Nedostatak željeza može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo kod navedenih ranjivijih skupina poput djece i trudnica, stoga posjetite liječnika na vrijeme.

Advertisement