Osnovni praktični principi u pripremi čajeva – Čaj svi znamo pripremiti, ali ne znamo svi malene tajne kojima to radimo potpuno pravilno

Upoznati ćemo Vas sa nekim praktičnim savjetima za što bolju i ispravnu pripremu čajeva. Male tajne za sve vas kojima bude potrebno.

Naučite pravilno pripremiti čaj za liječenje.

Advertisement

Poželjno je da se čajevi pripremaju maceriranjem (potapanjem) biljke u hladnu vodu, u trajanju od 12 sati, nakon čega treba izvršiti cijeđenje. Prije upotrebe treba ih (umjereno) podgrijati.

Pripremaju se u emajliranom posuđu ili sudovima od stakla otpornog na visoku temperaturu. Nije preporučljivo koristiti posuđe od aluminija. Cijeđenje se vrši kroz plastično cjedilo, gazu ili platno.

Advertisement

Čajevi se čuvaju u bocama tamnije boje.

Čajevi se mogu pripremati i u obliku infuzije: 1 punu žličicu biljne mješavine, ili neke određene biljke, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 minuta, a zatim procijediti. Kada su u pitanju zelene (svježe) biljke, kontakt sa vrelom vodom u principu traje 30 sekundi, nakon čega se čaj procijedi.

Čajevi se piju po sistemu rotacije. Obično se jedna mješavina čaja koristi 14 dana, nakon čega se prelazi na drugu mješavinu.

Treba ih piti na prazan stomak, lagano, u rijetkim gutljajima. Mogu se zasladiti medom.

Advertisement