Osteoporoza – To je degenerativni poremećaj kostiju koji karakterizira stanjivanje i slabljenje kostiju uslijed čega one postaju osjetljivije na lomove i prijelome

Osteoporoza je degenerativni poremećaj kostiju koji karakterizira stanjivanje i slabljenje kostiju uslijed čega one postaju osjetljivije na lomove i prijelome.

Svaka treća žena starija od 50 godina pretrpjet će prijelom kralježnice ili prijelom kuka, kao posljedicu osteoporoze koja ne pogađa samo žene, već je ugrožen i svaki šesti muškarac.

Na osteoporozu ne postoji lak odgovor jer je riječ o složenoj bolesti koja uključuje hormonske, prehrambene i čimbenike iz okoliša. Iako lijeka nema, vježbanje, ishrana i dopune mogu pomoći u zaustavljanju daljnjeg gubitka koštane mase.

Prehrana bogata kalcijem, zajedno s vitaminom D koji pomaže apsorpciju kalcija u tankom cijevu, bitna je za spriječavanje osteoporoze. Fluor je bitan mineral jer stvara zubi i kosti, a ima ga u plodovima mora.

Magnezij je jednako kao i kalcij potreban za očuvanje zdravlja kostiju, a bor, zajedno s spomenutim mineralima, jača kosti.

Vitamin D nalazi se u mnogim mliječnim proizvodim, a proizvodi ga i sama koža izložena sunčevoj svjetlosti. On je neophodan za apsorpciju kalcija.