Otkriveno je da cjelovita zrna žitarica i riba sprječavaju astmu

Neka naučna istraživanja su pokazala da, postoji manji rizik od razvoja astme, kod djece koja jedu veću količinu proizvoda od cijelog zrna žitarica i ribe.

‘Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promjenom navika u prehrani’, izjavio je dr. H.A.Smit iz nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju.

Advertisement

On i njegove kolege, koji su radili istraživanja na ovu temu, ukazali su na to da su ispitivanja pokazala da je pojava astme kod djece manje vjerojatna ako se poveća unošenje voća, povrća, mliječnih proizvoda, cijelog zrna žitarica i ribe. Istraživači su ispitivali odnos između unošenja takve hrane i pojave astme kod 598 djece u Nizozemskoj, starosti između osam i 13 godina, izvijestila je agencija Reuters.

Advertisement

Nije utvrđena jasna veza između astme ili šištanja pri disanju i unošenja citrusa, povrća i mliječnih proizvoda, ali je utvrđena takva povezanost sa konzumiranjem ribe i proizvoda sa cijelim zrnom žitarica.

‘Šištanje u grudima je primijećeno kod 19,4 posto djece s niskim unošenjem ta dva proizvoda, ali samo kod 4,2 posto njih s visokim unošenjem. Astma je, pak, bila prisutna kod 16,7, odnosno 2,8 posto takve djece’, navedeno je u izvještaju.

Naučnici su došli do zaključka da unošenje cijelog zrna žitarica smanjuje rizik od pojave astme za 54 posto, a unošenje ribe za čak 66 posto.

Kad je riječ o šištanju, smanjenja iznose 45, odnosno 56%. Oni su predložili dalja istraživanja radi jasnijeg razjašnjenja odnosa između faktora ishrane i astme i mogućeg utjecaja promjene načina ishrane na tu bolest.

Advertisement