Ovo čudesno voće i povrće čuva čak i vaše mentalno zdravlje

Uočena je povezanost visokog unosa voća i povrća i niske konzumacije duhanskih proizvoda, sa poželjnim mentalnim stanjem čovjeka.

U jednoj analizi britanski su istraživači primijetili dosljednu povezanost visokog i niskog mentalnog blagostanja pojedinaca i njihovog unosa voća i povrća.

Advertisement

U istraživanju su korišteni podaci gotovo 14 000 ispitanika starijih od 16 godina koji su na temelju rezultata warwick-edinburške skale bili podijeljeni u kategorije visokog, srednjeg i niskog mentalnog blagostanja.

Tom analizom je utvrđeno da što je unos voća i povrća među ispitanicima bio viši, to je vjerojatnost niskog mentalnog blagostanja bila niža. Među ispitanicima visokog mentalnog blagostanja, samo je 7% unosilo manje od jednog serviranja voća i povrća na dan, a najveći dio, njih 34%, dnevno je unosilo preporučenih pet ili više serviranja.

Advertisement

Također voće i povrće mogu da smanje rizik od moždanog udara.

Uz visok unos voća i povrća, i niska konzumacija duhanskih proizvoda pokazala se čvrsto povezanom s poželjnim mentalnim stanjem. S druge strane, za unos alkohola i pretilost primijećena je veza s niskim mentalnim blagostanjem.

Zaključno, izgleda da visok unos voća i povrća, osim što štiti fizičko,pomaže i očuvanju mentalnog zdravlja.

Advertisement